isim-1.jpg

ANA SAYFA
HAKKIMIZDA
FAALiYETLERiMiZ
ADRESiMiZ
ANLASMALI SiGORTALAR
ÜRÜNLER
KENTiMiZ

bb.jpg
1932-15/4/2002

BİR USTANIN ARDINDAN

 

            O ustanın adı Hasan Turgut KÖMEÇOĞLU, namı diğer Kömeçzade Turgut Bey. Kahramanmaraş’ın yerli halkı eskiden asil, belli ve tanınmış bir aile anlamında olan “ZADE” ünvanını layık olan kişilere kendiliğinden yakıştırırdı. O kişi, esas isminin yanında zade ünvanı ile anılarak taltiflendirilirdi. Bey ünvanının ise son 60 yıldan beri ülkemizin genelinde kullanılan bir unvan olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

            Eski ve yeni ünvanı isminde birleştiren ve bu şekilde anılan seçkin bir kişilik…

            1932 yılı Kahramanmaraş ili, Andırın ilçesi, Geben nahiyesi doğumlu… Türk Ordusunun şerefli mensubu bir babanın oğlu... Yaşadığı dönemin zorluklarına katlanarak ve bu katlanmayı bir zorunluluk bilerek, insanlara nasıl faydalı olurum sorusuna sürekli cevap arayan ve bu arayışlar içerisinde ilkleri ve yenilikleri, yaşadığı şehre; Kahramanmaraş’a getiren yenilikler sevdalısı aydın bir şahsiyet.

            Maltız ve mangallarla ısınılan bir dönemde ilk defa borulu soba yapan ve yine ilk defa dönemin Belediye Başkanı Hasan Sukuti TÜKEL’ in evine kuran bir zanaatkar… İnce belli, kırmızı şeritli çay bardağının, bakkallarda ve aktarlarda satıldığı bir dönemde modern manada ilk zücaciye mağazasını açan bir ticaret erbabı… Gaz ocağını, düdüklü tencereyi ve gazlı lüks lambalarını ilk defa Kahramanmaraş’a getiren ve halkına tanıtıcı mahiyette satarak, çevresinin mutluluğundan mutluluk duyan ve bu duyguyu hayatı boyunca ilk öncelik sayan memleket sevdalısı bir Kahramanmaraş’ lı.

            Yenilik arayışı duygularının kabardığı bir dönemde, kendine özgü araştırmacı ve genel kültür özelliğini kullanarak yine ilk defa Kahramanmaraş’ta oto camı üretme ve bu şehrin insanlarını çevre illere muhtaç etmeme amacıyla daha önceki tespitleri doğrultusunda bu işin nasıl yapıldığını öğrenmek için Bursa’ya gider. 1965 yılında yapılan bu Bursa yolculuğunun sonunda düz masa camının bombelenerek oto camı haline getirildiği elektrikli fırını sadece uzaktan kendisine gösterirler. Bu kadarının kendisine yettiğini düşünerek Kahramanmaraş’a döner. Amcasının oğlu ve aynı zamanda kayınbiraderi Hasan Tahsin ÖZKÖMEÇ ile fikir ve işgücü birliği yaparak iki ay gibi kısa bir zamanda projeyi gerçekleştirir ve üretilen oto camlarını Kahramanmaraş halkının kullanımına sunarlar.

            Tabaka halindeki camı keserek oto camı haline getirmesi ve bu oto camlarını araçlara monte etmesi ile cam ustası özelliği, demir çubuk ve sac levhaları elektrik kaynağı kullanarak cam kalıplarını kendisinin yapmasıyla demirci ustası özelliği ve de cam bombeleyen elektrikli fırının arızasını tamir etmesi ve sık sık direklerde atan sigortaları tamir etmesiyle de elektrik ustası özelliği olan bir büyük insan.

            1945 yılında, henüz on üç yaşında iken katıldığı uluslar arası resim yarışmasında Fransa tarafından fotoğraf makinesi ile ödüllendirilen, az konuşan, çok okuyan, tüm çapraz bulmacaları çok seri bir şekilde çözecek bilgi birikimine sahip vasıflı bir insan.

            Hayatı boyunca karşılaştığı zorluklara, yokluklara ve çaresizliklere örnek bir sabır ve anlayış davranışı sergileyen, ulu çınar haşmetindeki bir kıymet.

            15.04.2002 tarihinde 4 erkek ve 1 kız evladı ile eşini ve diğer sevenlerini geride bırakarak ahirete intikal eden, varlığımız, canımız, babamız...

           Varlığından her zaman gurur duyduğumuz, yokluğunda şerefli geçmişiyle ve en büyük mirası; tertemiz ismiyle, başımız dik yürümemizi  sağlayan babamız…

            Bizi bırakıp gidişin, zamansız ayrılışın hayatında yaptığın tek hataydı… Nur içinde uyuman dileğiyle… 

                                                Mustafa Kemal KÖMEÇOĞLU

           


TEL: 0.344.2362389   CEP: 0.532.6670864    BELGEGEÇER(FAKS): 0.344.2362640

Bilgi ve irtibat için
makif46@mynet.com


KÖMEÇOĞLU OTO CAM TİCARET
Yeni Sanayi Girişi, 25/1 Çarşı, nu:2 Kahramanmaraş